top of page
Vyhledat
puure.vision

Crittall Windows Ltd.

Crittall Windows Ltd je pozoruhodný anglický výrobce oken s ocelovými rámy, dnes sídlící v Withamu v Essexu, blízko svých historických kořenů. Název firmy je dnes synonymem pro ocelová okna -> okna crittallového typu.


Její výrobky byly použity v tisících budovách po celém Spojeném království, včetně budov parlamentu a londýnského Toweru, a jsou rysy spojenými zejména s hnutími Art Deco a modernismu v architektuře počátku 20. století.

Okna společnosti se používají také v mnoha budovách v Severní Americe a dalších částech Evropy a byly znakem RMS Titanic.

Ranná historie


Počátky společnosti sahají do roku 1849, kdy Francis Berrington Crittall koupil železářství Bank Street v Braintree v Essexu.


Avšak až v roce 1884 začala společnost - do té doby vedená synem zakladatele Francisem Henrym Crittallem (1860–1935) - vyrábět kovová okna. O pět let později (1889) byla založena společnost Crittall Manufacturing Company Ltd. V této době činila produkce firmy ve dvouletém období 20 tun oken. V roce 1880 společnost zaměstnávala 11 mužů, do roku 1890 to bylo 34, do roku 1918 pak 500.


V roce 1907 koupil Crittall takzvaný společný patent Fenestra od německé společnosti Fenestra v Düsseldorfu. Ve stejném roce začala společnost Crittall provozovat společnost Detroit Steel Product Co, první továrnu na ocelová okna ve Spojených státech.

Během první světové války byly továrny Crittall používány při výrobě munice, ale po válce se společnost vrátila k výrobě ocelových oken. V roce 1918 vytvořila výrobní smlouvu s belgickou firmou Braat a v roce 1919 otevřela v Withamu v Essexu továrnu, částečně na dodávku standardních kovových oken pro britský vládní program bydlení.


Ve 20. letech 20. století byla zahájena činnost v Jižní Africe, Indii, Austrálii, na Novém Zélandu, v Německu a ve Washingtonu, DC v USA, v roce 1931 následovala společnost v čínské Šanghaji. Společnost měla také továrnu ve Foots Cray, Kent, na křižovatka stále známá jako „Crittall's Corner“. Uprostřed této firemní expanze společnost v roce 1926 zahájila výstavbou modelové vesnice na Silver Endu v Essexu.


Jméno, které je v této době nejvíce spojováno se společností, je WF Crittall, známý jako pan Pink, který jako ředitel i designér byl zodpovědný za vývoj ocelových oken a který byl úzce spojen s moderním architektonickým hnutím, které taková okna představují.


V roce 1939 postavila společnost Crittall v Withamu první galvanizační závod, krátce předtím, než se během druhé světové války opět zapojila do výroby munice.


Poválečná historie


Během padesátých let začala společnost Crittall vyrábět hliníková okna a obvodové pláště a v šedesátých letech se zasloužila o vývoj norem pro testování odolnosti proti povětrnostním vlivům v tlakové komoře, které se ve Velké Británii používají dodnes.


V poválečném období prošel Crittall několika zásadními korporátními změnami. V roce 1965 se sloučila s Henry Hope & Sons Ltd a vytvořila Crittall Hope - firmu, kterou v roce 1968 převzala společnost Slater Walker Securities. O šest let později, v roce 1974, společnost Crittall-Hope získala společnost Norcros Ltd a vznikla společnost Crittall Windows Limited Braintree and Witham.


V roce 1990 se Crittall přestěhoval do nových prostor v Braintree. O pět let později ji získala společnost Apax Venture Capital a poté o dva roky později (1997) byla prodána společnosti Marmon Corporation of Chicago. V roce 2002 společnost získala společnost Laurel Holdings a poté byla v roce 2004 předmětem odkupu managementu. V roce 2007 společnost otevřela novou továrnu a sídlo v Withamu.

Sdružení s městem Braintree


Společnost měla dlouhou historickou spolupráci s Braintree Town FC. Klub byl původně založen v roce 1898 a byl přijat do North Essex League jako Manor Works FC, tovární tým společnosti. Z tohoto zdroje pochází také klubová přezdívka „Železo“, která odráží kovové okenní rámy společnosti. Znak klubu odráží jeho původ a ukazuje továrnu na starou garáž Crittall Garage, která před zbořením v roce 2005 přehlížela pozemek klubu Cressing Road.


V roce 1921 klub změnil svůj název na Crittall Athletic FC a brzy poté se přestěhoval na nový stadion, který byl od té doby jejich domovem. Kolem roku 1968 se klub opět změnil název, tentokrát na Braintree & Crittall Athletic FC, ale když spojení s Crittall skončilo v roce 1981, stali se Braintree Town FC.



Výroba ocelových oken v Crittall Windows Ltd.


146 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

留言


bottom of page