top of page
Vyhledat
puure.vision

Původ oken v USA


Historičtí odborníci na okna z architektonické kanceláře Hoffmann Architects se ohlédli za původem oken v USA.....


Je snadné ztratit ze zřetele význam historických oken, když vše co vidíte je loupání barvy, hnijící dřevo, korodující ocel nebo rozbité sklo. Abychom ocenili architektonickou hodnotu stárnoucích oken, musíme se krátce ohlédnout za jejich původem.

Nejčasnější americká okna byla dřevěná okenní křídla, zavěšená po stranách. Na počátku 18. století se začaly běžně používat posuvná okna s jednoduchým a dvojitým zavěšením. Na konci 19. století však zničující požáry v řadě amerických měst vedly k rozsáhlému přijetí přísných požárních předpisů, které snížily výskyt dřevěných oken.

Současně průmyslová revoluce přinesla zásadní pokrok ve válcované oceli a umožnila masovou výrobu ocelových oken. Tyto ohnivzdorné rámy a křídla se staly standardem pro továrny a komerční budovy, stejně jako pro větší obytné a univerzitní budovy, zatímco na rodinném rezidenčním trhu nadále dominovala dřevěná okna.

Ocel zůstala hlavním materiálem pro průmyslová, komerční a institucionální okna ve Spojených státech až do 20. století. Pevnost oceli umožňovala větší rozpětí skla, což umožňovalo tenké profily a opakované okenní vzory Art Deco a raně modernistických budov. Poté, po druhé světové válce, si hliníková okna získala popularitu díky své nižší ceně a nekorodujícím vlastnostem. Ke konci 20. století vypadla z módy také dřevěná okna, protože mnoho majitelů domů nahradilo původní okna na svých domech z přelomu století plastem, a to jak pro svou nenákladnost, tak pro příslib minimální údržby.

Výměna původních dřevěných nebo ocelových oken za levnější materiály bohužel může výrazně ovlivnit vzhled budovy. Například hliník je mnohem slabší než ocel, což vyžaduje objemnější rámové profily, které mohou zničit jemný vzhled ocelových oken s více panely. Podobně se plast může časem zbarvit a zdeformovat, což z dlouhodobého hlediska činí mnohem méně odolný materiál než původní dřevo.

Dobrou zprávou pro majitele budov je, že možností, jak ošetřit poškozená historická okna, je spousta. Energeticky úsporné dovybavení, opravy nebo výměna dílů mohou obnovit stávající okna do zcela nového funkčního stavu. Pokud byste chtěli náhradu, je často možné najít nebo vyrobit historické repliky, které nezhorší charakter budovy.



89 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page